Nieuws Archief


UvA minds belangrijke rol behandeling PTSS bij kind

Geplaatst op

Posttraumatische stress bij kind in een paar uur succesvol te behandelen

UvA Minds speelt een belangrijke rol in een groot onderzoek naar de effectiviteit van twee kortdurende traumabehandelingen bij jongeren. Niet alleen was UvA Minds deelnemer aan het onderzoek, de onderzochte schijftherapie WRITEjunior is ontwikkeld binnen UVA Minds.
(belicht in Volkskrant, jeugdjournaal, radio 1, RTL4)

Kinderen en jongeren met een post-traumatische stressstoornis (PTSS) kunnen met slechts een paar uur therapie - met EMDR of schrijftherapie succesvol behandeld worden. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en GGZ Rivierduinen in Leiden, dat op 29 juni 2017 is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Child Psychology and Psychiatry.

PTSS kan ontstaan na een schokkende gebeurtenis zoals een gewelddadige aanslag, een verkeersongeval, seksueel misbruik of fysieke mishandeling. Ook plotseling verlies door een overlijden of moord kan posttraumatische reacties geven.

Het onderzoek van UvA-promovendus Carlijn de Roos vergeleek het effect van EMDR met dat van WRITEjunior schrijftherapie bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 8 tot 18 jaar die eenmalig getraumatiseerd waren, bijvoorbeeld door een verkeersongeval of een bijna-verdrinking. In beide behandelingen wordt een confrontatie aangegaan met de traumatische herinnering, zonder voorbereidende sessies. Bij EMDR wordt de traumatische herinnering geactiveerd, terwijl tegelijkertijd het kind een afleidende taak krijgt aangeboden (oogbewegingen). Bij WRITEjunior schrijftherapie maakt het kind samen met de therapeut een verhaal over de gebeurtenis en de gevolgen op de computer, waarbij alle akelige aspecten van de herinnering door het kind worden beschreven. In de laatste sessie deelt het kind het verhaal over wat er met hem/haar gebeurd is met anderen.

Aan een paar uur genoeg
In totaal namen 103 kinderen en jongeren deel aan de studie. Ze werden willekeurig toegewezen aan EMDR of WRITEjunior, daarnaast was er een wachtlijstgroep. Gemiddeld bleken vier sessies voldoende te zijn voor succesvolle behandeling. EMDR en WRITEjunior waren even effectief in het verminderen van posttraumatische stressreacties, angst- en depressieve klachten en gedragsproblemen. Bovendien bleek dat de benodigde behandeltijd kort is en daardoor veel minder kostbaar. Letterlijk met een stopwatch werd de duur van de traumabehandelingen geklokt. Hieruit kwam naar voren dat met EMDR het effect sneller werd bereikt, gemiddeld in 2 uur en 20 minuten, dan met schrijftherapie met een gemiddelde van 3 uur en 47 minuten. Maar het allerbelangrijkste is dat de resultaten blijvend waren, zo wees de follow-upmeting een jaar na behandeling uit.

Wat betekent het voor de GGZ?
Ongeveer 16% van de kinderen die zijn blootgesteld aan traumatische gebeurtenissen, ontwikkelt PTSS. De Roos: ‘Kinderen met PTSS die niet worden behandeld, lijden onnodig, ontwikkelen steeds meer problemen en lopen verhoogd risico om opnieuw getraumatiseerd te worden. De uitdaging voor het veld is om zo snel mogelijk symptomen van PTSS te herkennen en direct door te verwijzen voor evidence-based traumabehandeling.’ Het screenen op PTSS zou volgens De Roos in de jeugdzorg standaard voor alle stoornissen moeten plaatsvinden. ‘Als PTSS wordt vastgesteld, kan een kortdurende traumabehandeling leiden tot grote klachtvermindering. Snel ingrijpen en snel behandelen vermindert het lijden van kind en gezin en levert bovendien een enorme kostenbesparing op in de zorg.‘

Bij UvA Minds worden beide behandelmethoden gebruikt, per cliënt wordt bekeken welke methode het best aansluit.

Link naar originele artikel op www.uvaminds.nl


Panoptes Heritage maakt 3D reconstructies van Deventer

Geplaatst op

Vanaf 23 juni is een nieuwe tentoonstelling te zien in Museum de Waag: Stromen door de tijd. Panoptes is erg trots op de 3D reconstructies van Deventer door de tijd die zij voor deze tentoonstelling heeft gemaakt.

http://museumdewaag.nl/stromen-door-de-tijd-deventer-stad-van-de-ijssel/


Entrepreneurship in Health and Life Sciences 2017

Geplaatst op

Op 17 mei en 30 juni vindt dit jaarlijkse explore program “Entrepreneurship in Health and Life Sciences” plaats bij het AMC in Amsterdam. AMC Ventures en Sigmascreening zijn sprekers tijdens de PhD Course. Lees meer op http://www.ace-venturelab.org/for-startups/explore-program/


UvA minds supporting organization ICM 2018

Geplaatst op

De International Conference of Mindfulness (ICM) 2018 zal plaatsvinden in Amsterdam. Prof. Anne Speckens en Susan Bögels zullen als scientific directors optreden en UvA minds als supporting organization. Lees meer op http://www.icm2018amsterdam.org/


Bouw Event Space op Startup Village gestart

Geplaatst op

Op Startup Village wordt nog steeds druk gebouwd. De Event Space zal naar verwachting haar deuren openen op 1 juni 2017 voor het publiek.


Winnaars Enactus local competition bekend

Geplaatst op

UvA Holding sponsort Enactus UvA met twee geldprijzen tijdens de Local Competition

Lees hier van het verslag dat door Enactus is gemaakt:
Afgelopen vrijdag (3 maart) was het alweer tijd voor de tweede editie van de Enactus UvA Local Competition, dit maal gehouden in het prachtige Auditorium bij onze partner Delta Lloyd. Na een aantal weken hard werken en oefenen waren de leden er klaar voor, stond de organisatie in de startblokken om te knallen en zat de jury op het puntje van zijn stoel om alle pitches te beoordelen. Ook zat de zaal vol met partners, alumni, vrienden en familie om de ondernemingen aan te moedigen. En wat zíjn we trots, want de tweede editie van de Local Competition heeft alle verwachtingen overtroffen!
De ondernemingen van Enactus UvA streden om de stimulansprijs van maar liefst €1000, gesponsord door UvA Holding. De jury was het unaniem eens, de winnaar is… Ouwe Taart! Maar dat niet alleen, de publiekprijs van €500 is binnengesleept door College Green Courts en de originaliteitsprijs van €150, uitgereikt door KnappeKoppen, werd gewonnen door Onder de Pannen! Gefeliciteerd jongens, dat al die mooie ideeën (van een bakfiets tot App tot kinderfestival) maar uit mogen komen dit jaar! Na alle succesvolle pitches heeft Bart Roetert van sociale onderneming InStock zijn inspirerende verhaal gedaan, en nam iedereen mee in zijn strijd tegen voedselverspilling. Als afsluiter was er een welverdiende borrel.
Er is een hoop inspiratie opgedaan en iedereen is weer vol nieuwe energie om het laatste half jaar nog even alles eruit te halen wat erin zit. Namens heel Enactus UvA veel dank aan UvA Holding en Delta Lloyd, voor het mogelijk maken van dit event.


Sign up for ACE Venture Café, Thursday March 16

Geplaatst op

Nano-lithography: Science with a mission
Join us for our next Venture Café on Thursday, March 16. We are pleased to announce that Joost Frenken, director of ARCNL, will give an introductory presentation on the most important uses of nano-lithography and talk about some exciting developments in the field of nano-lithography research. Venture Café is also a great opportunity to meet and connect with the ACE Venture Lab & Startup Village network. https://www.aanmelder.nl/venturecafe


Doe mee met de Amsterdam Science & Innovation Award 2017

Geplaatst op

Inschrijven kan nog tot 22 maart 2017! Lees meer https://ixa.amsia.nl/amsia-2017/


Arthrogen’s clinical trial of rheumatism gene therapy gets approval

Geplaatst op

Arthrogen announces approval for Phase Ib study with gene therapy ART-I02 in patients with rheumatoid arthritis.
Download het persbericht


StudiStartupJob, nieuwe activiteit binnen StudiJob Uitzendbureau

Geplaatst op

StudiStartupJob is een initiatief van StartupAmsterdam, IXAnext en StudiJob Uitzendbureau. Zij zijn dan ook preferred supplier voor StartupAmsterdam en IXAnext als het gaat om het matchen van studenten met startups & scale-ups voor betaalde kennis-bijbanen. Studenten willen uitdagende banen en start-ups zoeken slim en flexibel talent. http://www.studijob.nl/studistartupjob/over-studistartupjob/

Benieuwd wat StudiJob Uitzendbureau nog meer doet? Bekijk hun pitch van 1 minuut.


Panoptes scant 14e eeuwse graftombe in de Utrechtse Dom

Geplaatst op

In samenwerking met het 4DResearchLab heeft Panoptes afgelopen donderdag in opdracht van Sanne Frequin (Universiteit van Amsterdam) de graftombe van bisschop Gwijde van Avesnes 3D gescand. Het graf van Gwijde van Avesnes komt uit de 14e eeuw en is gemaakt van donker Doorniks hardsteen met vele zorgvuldig uitgehouwen afbeeldingen. In tegenstelling tot hoe het graf er nu uitziet, was het graf ooit rijkelijk versierd en was waarschijnlijk het steen zelf bijna niet zichtbaar. De 3D scans worden gebruikt voor het maken van een digitale reconstructie van hoe de graftombe er oorspronkelijk uit heeft gezien en worden uiteindelijk met een app voor het publiek toegankelijk gemaakt. Het onderzoek van Sanne Frequin maakt deel uit van haar promotieonderzoek en krijgt veel aandacht van geïnteresseerden. Tijdens het 3D scannen kwamen er dan ook verschillende mensen en media een kijkje nemen http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1570642/digitale-restauratie-graftombe-domkerk.html


ACE Venture Lab Bootcamp start op 6 februari 2017

Geplaatst op

Learn how to build your science or high-tech company during our 5-day Bootcamp program!
UvA startup incubator ACE Venture Lab organizes a 5-day intensive training program for students, researchers and industry specialists who want to turn their science or high-tech idea into a successful company. From February 6-10, we invite a team of Silicon Valley specialists and startup experts to mentor you on launching your business. Interested to join? Read more about the program and apply via this link! The application deadline is January 22nd. For questions contact us at yulia@ace-vlab.eu.

About ACE Venture Lab
ACE Venture Lab stimulates entrepreneurship among students, young researchers, university professors and alumni by offering training, support and access to an extensive network of mentors, entrepreneurs and business professionals. ACE Venture Lab thus empowers Amsterdam-based innovators to create high impact ventures.

You can join the ACE Venture Lab program in different stages of developing your startup. Get a taste of entrepreneurship during the two-day Explore Program, or sign up for the biannual Bootcamp program; a full week of workshops and coaching to help you get started! The Growth Program offers tailor-made support to startups who are developing into the next phase.

The supporting programs at ACE Venture Lab cover all stages of business creation and development, in order to teach you how to translate your science or hightech concept into a feasible company. For more information visit: < a href="www.ace-venturelab.org" target="_blank" title="Website ACE Venturelab">www.ace-venturelab.org.

Sign up via aanmelder.nl/bootcamp.


Boek AUP Tienerbrein in de CPNB top 60!

Geplaatst op

Het boek Tienerbrein dat is uitgegeven door Amsterdam University Press is in de top 60 van bestverkochte boeken van het afgelopen jaar binnengekomen op plaats 36. Prachtig resultaat!

Voor een compleet overzicht van de lijst, klik hier


UvA minds op NPO2 met documentaire ‘Pillen of chillen’

Geplaatst op

Op zondag 11 december 2016 om 15.30 uur zendt Bodhitv op NP02 de documentaire ‘Pillen of chillen’ uit, een documentaire over mindfulness als alternatief voor Ritalin bij de behandeling van ADHD. Een onderzoek van Renée Meppelink, Esther de Bruin en Susan Bögels naar medicatie of meditatie bij kinderen met ADHD en hun ouders dat op dit moment bij UvA minds plaatsvindt.


3 winnaars bij ACE Venture Lab bootcamp Sustainable Chemistry

Geplaatst op


The ACE Venture Lab bootcamp which was organised last week on the initiative of the University of Amsterdam’s Research Priority Area Sustainable Chemistry held a pleasant surprise. Not just one but three of the participants were awarded financial support and mentoring during the startup of their chemistry-based businesses.

The jury was pleasantly surprised by the quality and viability of the proposals and decided to award three pitches of UvA chemistry researchers:

Monalisa Goswami, PhD student with Bas de Bruin of the Homogeneous, Supramolecular and Bio-Inspired Catalysis research group, plans to set up an enterprise that facilitates rigorous spectroscopy for the (chemical) industry, making use of the expertise and equipment of the Van ‘t Hoff Institute for Molecular Chemistry. This could greatly aid industry to make the shift towards more sustainable processes using first row metals.

Marissa de Boer, researcher and project manager in the group of Chris Slootweg (Synthetic Organic Chemistry) pitched the idea of shifting the production process for phosphate compounds from linear to circular. The proposed new route uses a waste product as a renewable starting material.

Simon Mathew, postdoc researcher at Homogeneous, Supramolecular and Bio-Inspired Catalysis research group, proposes to develop dyes and related chemical materials for application in dye-sensitized solar cells. He focusses on dyes possessing different, vibrant colors that exhibit excellent stability and high performance in the solar cell device. His initial target are small-scale solar generation devices such as phone chargers or self-charging wireless devices.

Intensive training

The prize winners were among PhD students and postdoc researchers selected by the Industrial Advisory Board of the Research Priority Area Sustainable Chemistry to participated in the fully-sponsored one-week bootcamp at the ACE Venture Lab. They received intensive training in all aspects relevant to turning their ideas into a business concept and attended a multitude of lectures and workshops focused on

  • Turning Science & Technology into Business;
  • IP and the University Technology Transfer Process;
  • Business Model and Value Proposition development; and
  • Funding and Go-to-market Strategies.
The bootcamp was concluded with a Pitch Day during which the participants presented their plans for a jury consisting of experts in chemistry based start-up companies: Rob Kirschbaum (open innovation expert formerly of DSM); Gert-Jan Gruter (chief technology officer at Avantium); Joost Reek (Scientific Director of UvA/HIMS); Erik Boer (director of ACE Venture Lab) and Peter van der Donk (Innovation Exchange Amsterdam).

About the RPA Sustainable Chemistry

Sustainable Chemistry is one of the 20 Research Priority Areas of the University of Amsterdam (UvA). The total research power of the Sustainable Chemistry team adds up to a full time equivalent of 90 researchers at the Van ‘t Hoff Institute for Molecular Sciences. An Industrial Advisory Board assists in the valorisation of the Sustainable Chemistry research.
Website RPA Sustainable Chemistry

About ACE Venture Lab

ACE Venture Lab is an initiative by the Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE), a collaboration between the University of Amsterdam (UvA), VU University, Amsterdam University of Applied Sciences (HvA) and the Amsterdam School of Arts (AHK). It focusses on accelerating science based and technology companies by stimulating entrepreneurship and helping entrepreneurs to grow their business.
Website ACE Venture Lab


Amsterdam Science Park verwelkomt eerste bewoners Startup Village

Geplaatst op

Metrica Sports, Aiir Innovations en Delphi BI vestigen zich in hightech ondernemersdorp

Startup Village, een initiatief van Amsterdam Science Park, ACE Venture lab en UvA Holding, is officieel van start met de vestiging van de eerste hightech startups. Onder andere Metrica Sports, Aiir Innovations en Delphi BI vestigden zich de afgelopen maand in hun Startup Village-studio op het park. De eerste bouwfase is hiermee afgerond. In de komende maanden breidt Startup Village verder uit naar een compleet dorp voorzien van diverse labs, eventruimtes, een community space en voor de snel groeiende bedrijven een aantal scale-upruimtes. ACE Venture Lab biedt coaching en Amsterdam Science Park de faciliteiten en het netwerk. Samen helpen zij jonge ondernemers hun wetenschappelijk onderbouwde ideeën te ontwikkelen tot commerciële producten. Uitbreiding

Het fundament van het ondernemersdorp staat met de intrek van de eerste startende bedrijven. Ondertussen zijn de voorbereidingen voor de uitbreiding in volle gang: begin november openen de deuren van de eerste co-working space en naar verwachting zijn er in het voorjaar van 2017 25 jonge bedrijven, 150 bewoners, diverse LABS en een eventlocatie gevestigd. “Startup Village is meer dan een plek voor ondernemers, het is ook een incubator en vooral een laboratorium voor vernieuwende concepten op allerlei gebieden: van kunstmatige intelligentie tot green chemistry en van physics tot biodiversititeit. De containerdaken hebben zelfs de potentie om er een lab van te maken, bijvoorbeeld voor real time metingen en experimenten in samenwerking met de Amsterdam Green Campus. Er zijn in Amsterdam natuurlijk genoeg startuphuizen, maar nergens zijn ze zo sterk verbonden aan de universiteit en de wetenschap,” aldus Erik Boer, directeur van mede-initiatiefnemer ACE Venture Lab.

Design

In Startup Village kunnen de kersverse ondernemers tegen een schappelijke huurprijs ruimtes van 5x12 of 5x6 meter geheel naar eigen smaak inrichten. Bovendien biedt ACE Venture Lab als huurbaas samen met Amsterdam Science Park een burennetwerk van ondernemers: van mede-starters tot grote multinationals. Voor degene die een meer kant-en-klare werkplek zoekt: op dit moment ontwerpen een aantal afgestudeerden van designacademie Artemis de inrichting van enkele innovatie-LABS.

Eerste bewoners

Metrica Sports, Aiir Innovations en Delphi BI waren de eerste die in hun studio’s trokken. De gemeenschappelijke deler van deze beginnende entrepreneurs is hun wetenschappelijke danwel hightech basis. Zo ontwerpt Metrica Sports een tool waarmee voetbalwedstrijden digitaal worden geanalyseerd, de zogenaamde Footmapp, Aiir Innovations ontwikkelt software waarmee luchtvaart engineers op snelle en efficiënte wijze het turbine-inspectieproces kunnen uitvoeren en Delphi BI voorziet bedrijven van data-driven business intelligence.

Joint Venture

“En daar komen nog heel wat nieuwe initiatieven en ondernemers bij” vertelt Boer. “Zo gaan we met IT Innovator Info Support een innovatielab opzetten en met Datacenter Equinix de Eventspace realiseren”. Hij, UvA Holding CEO Peter Krijnsen en Leo Le Duc, CEO van Amsterdam Science Park, sloegen de handen ineen om het eerste en grootste op wetenschap gebaseerde startupcollectief in Amsterdam te realiseren. “We zochten al langer naar een rafelrandje van Amsterdam Science Park en die is er door Startup Village daadwerkelijk gekomen. Het biedt studenten de laagdrempelige mogelijkheid om een bedrijf te starten op een plek waar zij makkelijk toegang hebben tot de op het park aanwezige kennis van hoogwaardige wetenschappelijke instellingen zoals CWI, AMOLF, Nikhef en de Universiteit van Amsterdam. Wij kijken uit naar alle slimme ideeën en ondernemingen die hier zullen ontstaan”, aldus Leo le Duc. Andere partners van Startup Village zijn Innovation Exchange Amsterdam (IXA), Gemeente Amsterdam en architect Julius Taminiau. Startup Village op Amsterdam Science Park is de eerste van een aantal wetenschappelijke incubators die worden opgericht in Amsterdam. Met IXAnext, een subsidieprogramma dat recent door de gemeente Amsterdam werd goedgekeurd, opent Innovation Exchange Amsterdam (IXA), binnen afzienbare tijd een aantal soortgelijke startupplekken in de binnenstad, bij de VU campus en het AMC.

Over ACE Venture Lab

ACE Venture Lab is een incubator die studenten, jonge onderzoekers en alumni helpt met de ontwikkeling van hun wetenschappelijk idee tot een onderneming. Sinds de start van ACE Venture Lab in 2013 zijn 60 ideeën ontwikkeld tot 40 nieuwe bedrijven. ACE Venture Lab ondersteunt met training, mentoring, en toegang tot klanten en kapitaal. Het Venture Lab is gevestigd op Amsterdam Science Park, met wie de organisatie het ondernemersdorp Startup Village ontwierp. Begonnen als initiatief van het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE) is ACE Venture Lab sinds dit jaar een b.v. van de UvA Holding.
Zie voor meer informatie: www.ace-venturelab.org

Over Amsterdam Science Park

Amsterdam Science Park is de thuisbasis van een van de grootste concentraties van bèta-gerelateerde bedrijven en instellingen in Europa. Naast meer dan 120 bedrijven- van start-up tot multinational zijn hier de Universiteit van Amsterdam, Amsterdam University College en negen internationaal gerenommeerde kennisinstellingen gevestigd. Deze unieke combinatie van prestigieus wetenschappelijk onderwijs, hoogwaardig onderzoek en kennisintensieve bedrijven is zorgvuldig samengesteld om innovatie en samenwerking te stimuleren. De ruim 2.000 wetenschappers, 220 ingenieurs en technici, ongeveer 1.250 promovendi en meer dan 6.000 studenten zijn voornamelijk actief binnen de IT, Life Sciences, Chemistry, Physics, Advanced Instrumentation en Sustainability. Amsterdam Science Park is een samenwerkingsverband van de Gemeente Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Zie voor meer informatie: www.amsterdamsciencepark.nl.

Over Innovation Exchange Amsterdam

Innovation Exchange Amsterdam (IXA) is het valorisatiecentrum van de Amsterdamse kennisinstellingen AMC, de Hogeschool van Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en het VUmc. IXA zet haar valorisatie-expertise in op twee gebieden: het ondersteunen van onderzoekers in het genereren van maatschappelijke en economische impact van hun onderzoeksresultaten en kennis en voor externe partijen als aanspreekpunt tot de wetenschappelijke kennis en onderzoeksfaciliteiten van de Amsterdamse kennisinstellingen.
Zie voor meer informatie: www.ixa.nl.


Panoptes ontwerpt reiskoffer voor koninklijk paar!

Geplaatst op

Gisteren is door het koninklijk paar in Perth Australië de Dirck Hartogh-schotel onthuld. Panoptes heeft met behulp van een hoog resolutie 3D scan van de schotel gemaakt en een digitale reconstructie.
Met deze 3D scan is een speciale reiskoffer voor het object gemaakt, waardoor deze veilig naar Australië gevlogen kon worden.
Meer lezen: https://www.facebook.com/panoptesheritage


Inreda Diabetic behaalt 1e deel CE certificering!

Geplaatst op

De CE certificering is de goedkeuring die nodig is om een nieuw medisch hulpmiddel in de Europese Unie te introduceren. Een mijlpaal op weg naar het bestaansrecht van onze kunstmatige alvleesklier!
Lees het volledige artikel...


Volgende ronde UvA Startup Challenge tijdens opening VentureLab Humanities

Geplaatst op

Als onderdeel van het openingsevenement pitchen studenten hun bedrijfsidee tijdens de FGw voorronde van de UvA Startup Challenge. De winnaar krijgt, behalve de eer, een bedrag van € 1000. Dit bedrag wordt beschikbaar gesteld door UvA Holding BV.
Lees het volledige artikel...


Filmpublicatie boek AUP wint Louis Hartlooperprijs!

Geplaatst op

Ga naar het artikel


Innovatie InCatT BV draagt bij aan betere medicijnen

Geplaatst op

InCatT has teamed up with the organic chemistry group of Prof. Jan van Maarseveen of the University of Amsterdam in a NWO KIEM program. Within this KIEM‐project, new catalytic strategies will be developed for the synthesis of highly strained cyclic peptides. Particularly, the synthesis of the cyclic peptides with all L‐configured amino acids has remained elusive and no straightforward synthetic pathway is currently available. Lees het volledige artikel...


AUP drie maal genomineerd voor Louis Hartlooper Prijs!

Geplaatst op

Maar liefst drie van de vijf nominaties voor de Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie zijn titels van Amsterdam University Press! Filming for the future van Patricia Pisters, het Filmjaarboek 2015/2016 door Mariska Graveland en Hans Beerekamp (red) en Humour and Irony in Dutch Post-War Fiction Film door Peter Verstraten. De award zal op 22 september 2016 worden uitgereikt tijdens het Nederlands Filmfestival. Klik op de link voor een overzicht van alle genomineerden.
http://www.louishartlooperprijs.nl/stembus/


Eerste container geplaatst in Startup village!

Geplaatst op

Startup village op het Science Park begint vorm te krijgen. Vorige week is men met de bouw begonnen en is de eerste container geplaatst. Neem een kijkje op de onlangs gelanceerde website voor nieuws en informatie. http://startupvillage.nl/


AUP directeur Jan Peter Wissink geïnterviewd door INCT

Geplaatst op

Jan Peter Wissink (Amsterdam University Press) sprak op inct.live over de wetenschappelijke uitgeverij, open access en uitgeven in niches. Bekijk hier het gehele gesprek


UvA Startup Challenge

Geplaatst op

UvA Startup Challenge: eerste finalisten bekend! Lees meer...


StudiJob bij RTL 4

Geplaatst op

StudiJob bij RTL 4: studenten uitzendbureau bij programma LifestyleXperience. Bekijk fragment


AUP bij Radio 2

Geplaatst op

AUP bij Radio 2: nieuwste elementaire deeltje “Taal” in programma van Gerard Ekdom. Luister fragment


Venture Lab bootcamp, 7th edition

Geplaatst op

Venture Lab selected 10 science and tech startups for its bootcamp, held at science park Amsterdam from 9 to 13 May 2016.
Click below to find out more about the startups and the winner of the final pitching competition.

Read more about the bootcamp


Sightcorp genomineerd voor meest veelbelovende start-up

Geplaatst op

Plug and Play's most mature innovation platform, Brand and Retail, announces elite batch of 22 startups accepted into their program. Sourced and selected from over 835 applications, these startups are solving the biggest problems top brands and retailers face today.

Bron: http://tinyurl.com/hpwq9yv


IVAM onderzoek: Winst en waarde van energie renovaties in de woningbouw

Geplaatst op

Er is veel discussie over de ‘kosteneffectiviteit’ van energierenovaties van huurwoningen en dan speciaal voor ingrijpende energierenovaties als ‘Nul op de meter’. Uit het onderzoek “Winst en waardecreatie bij energie renovaties”,dat in opdracht van VNG en in samenwerking met Planmaat is uitgevoerd, blijkt dat energierenovatieprojecten wel degelijk rendabel zijn en baten opleveren voor de samenleving: Voor de bewoner en corporatie een woning met een hogere kwaliteit en waarde, voor de overheid hogere belastingopbrengsten (BTW + inkomstenbelasting – verminderde opbrengst energiebelasting), en voor de maatschappij leiden deze projecten in elk geval tot een lagere CO2 uitstoot, extra werkgelegenheid en minder bijstandsuitkeringen. Per woning levert een renovatie met alle directe en indirecte baten en kosten gemiddeld 20.000 euro op in de levensduurverlenging. Ons advies: Gebruik dit positieve saldo om meer projecten met een hoge energieambitie uit te voeren. Zo komen de ambities uit het Energieakkoord eerder binnen bereik en kunnen meer mensen sneller genieten van een comfortabele en gezonde woning.

Meer informatie: Jaap Kortman, 020 525 5018

Bron: http://tinyurl.com/jbbgctr


InCatT develops new reactive bio-based coatings

Geplaatst op

High Pressure reaction on 20 Liter-scale: No Problem!
InCatT has installed a new Buchi 20 Liter Kiloclave to scale up high pressure reactions to multi kilogram scale. Pressure up to 80 bars and within a temperature range of -50 °C to +170 °C. This set-up is also available to third party production campaigns.

Reactive bio-based coatings Paints, coatings..... There are numerous ways to protect wood that is used in interior and exterior constructions. Currently most of the coating products are based on petroleum intermediates. To create a more sustainable alternative, the three Dutch SMEs Drywood Coatings, Parvus, and InCatT joined forces to develop new reactive bio-based coatings. We formulated the aim to develop a coating with a bio-based content of at least 80% and at the same time introduce smart innovations to meet the requirements of the wood-working industry. One of the sustainable innovation is to use LED light to cure the coatings in a split second. This will save a significant amount of energy compared to the currently used mercury lamps drying techniques.

InCatT developed new catalytic innovative mechanisms that have been investigated in these coatings. After elaborate testing by Drywood Coatings, two products have been selected based on their properties and have reached the stage of further upscaling. The first 20 liters of this new reactive bio-based binder has been produced in-house and will be tested by one of the launching customers.

The diverse expertise is the strength of this consortium. Drywood brings over 100 years of experience in paints to the table, while smart innovations in LED-drying paints are provided by the expert in this field Parvus. InCatT with its extended knowledge of catalysis and its infrastructure explored new binder materials that have not been available prior to this project. SMEs are continuously innovating to meet the requirements of the ever changing markets and requirements. This consortium was made possible by the financial support of MIT (MKB Innovatie Topsectoren)-instrument to perform the research, innovate and eventually go to the market with a more sustainable product, as sustainability has the future.

About InCatT B.V. InCatT B.V. is a spin-off company of the homogeneous catalysis group of Joost Reek-at the University of Amsterdam. The CRO is in existence since 2009 and has been actively working for the pharma, paint, flavor&fragrance and oil&gas industry to develop innovative solutions based on high throughput catalyst screening and smart optimizations protocols.

Contact: Sander.kluwer@incatt.nl, Tel +31 (0)6-17878116


UvA Startup Challenge Awards 2016

Geplaatst op

In 2016, Innovation Exchange Amsterdam, university incubator ACE Venture lab and UvA Holding will organize the first UvA-wide startup pitching competition in collaboration with student organizations. Each UvA faculty will host their own in-house battle to pre-select the best student startup teams. All faculty winners will come together for the final epic “UvA-battle” later this year.

Student organizations will be in charge of organizing the faculty competitions. Applications for each competition will be reviewed by a team of expert judges, to select the most promising student startup ideas. Selected students will additionally receive a day of coaching by experts and mentors, in preparation for their finale pitches. Each faculty winner will be awarded a €1000,- cheque. The best overall UvA student startup idea will receive €5000,-! Prize money is sponsored by UvA Holding.

The first faculty competitions are planned for 10 May, by the student organization of Economics and Business (SEFA) and 11 May, by the student organization of Informatics (VIA). More dates will be announced soon.

For any questions, please contact Ingrid van Es at i.vanes@ixa.nl.

Student associations interested to join the UvA Startup Challenge please contact Erik Boer at f.boer@uva.nl.


AUP presenteert Vrijheidsboek bij DWDD

Geplaatst op

Lees hier de nieuwsbrief.


Presentatie Startup Village

Geplaatst op

Presenting: Startup Village

Join us on Thursday April 21st for our monthly Venture Cafe. This month, we will reveal official plans for the ACE Venture Lab "Startup Village" - our new residence! Amsterdam Science Park, UvA Holding and Julius Taminiau Architects will be joining us for the presentation. Come to Venture Cafe and find out more about this exciting project!

Venture Cafe is also a great opportunity to connect with experienced entrepreneurs and mentors from the ACE Venture Lab community. Enjoy our vibrant startup environment with some casual drinks and snacks!

Time: 21st of April 2016, 17:00 - 19:00 Location: Meet and Eat, Science Park 408, 1098 XH Amsterdam

Venture Cafe is open to anyone who is interested! Want to join? Please click the link to register!


Winnaars Enactus local competition bekend

Geplaatst op

UvA Holding sponsort Enactus UvA met twee geldprijzen tijdens de Local Competition

Op 5 februari werden de verschillende teams van Enactus UvA via een locale tussencompetitie voorbereid op hun pitch voor de National Competition. Het was een succes. Met enorm veel inzet en flair pitchten deze sociale ondernemers hun ondernemingen, maar helaas konden er maar twee echte winnaars zijn. Namens de UvA Holding zijn twee geldprijzen, van 1000.- en 500.- euro, uitgereikt. Daarnaast werd nog een aanmoedigingsprijs uitgereikt.

Meer lezen over dit Enactus UvA evenement?
http://us6.campaign-archive1.com/?u=1a6e8bdebdc7c0dcc2e432358&id=673a2589e7


Confocal.nl BV

Geplaatst op

Amsterdam, the Netherlands, February 5, 2016 - We are pleased to announce that UvA Holding has completed its seed investment in Confocal.nl B.V., a high tech startup from the University of Amsterdam. Confocal.nl is an alumnus of ACE Venture Lab bootcamp, and was awarded the AmSIA 2014 by Innovation Exchange Amsterdam (IXA).

Investing in innovative technology

Confocal.nl is aiming to innovate the microscopy industry with their plug-and-play feature microscopes, which has for long been dominated by big corporations selling microscopes for formidable sums. Erik Manders, an associate professor at UvA and the company’s scientific founder adds, “For decades, microscopy has greatly advanced our understanding of cellular biology. We believe that it no longer deserves the concept of ‘one confocal microscope fits all applications’, and it’s about time we changed that.” Their new microscope is based on a proprietary technology, developed by his team at the Swammerdam Institute for Life Sciences. It has an improved resolution and strongly improved sensitivity compared to standard confocal microscopes and will be available as a highly affordable, customized device, which is ideal for labs with specific interests. Meanwhile, Confocal.nl will also continue the development of super-resolution technology, which will be a significant leap forward in live-cell imaging technology..

Moving forward

The company aims to roll out its first microscope in the summer of 2016, pursuing its ‘100% made in NL’ philosophy along the journey. The plug and play ‘orange box’ will be available to global markets via its website confocal.nl. Peter Drent, previously the general manager of Nikon Instruments Europe, now chief executive officer of confocal.nl: “We are excited about bringing this company to its next stage. I started this together with Erik as a project by supporting an STW grant application. Now I’m in front seat, driving our Orange Box to the global market. We look forward to working together with our investors UvA Holding, in innovating the microscopy industry with our game-changing product.”.

About New Ventures - UvA Holding BV

The principal aim of the new ventures division of UvA Holding is to transform university projects into successful scalable companies. New Ventures provides seed investments to companies with a disruptive technology, sound business model and great social impact. In addition to investments, New Ventures also supports the scientist entrepreneurs in business development by providing managerial support where necessary. “We invest in scientists and entrepreneurs who think big but also have a realistic plan to achieve such goals. Social impact and competitive advantage play a major role in our decision making process. In this regard, confocal.nl fits very well in our portfolio; here we have a team with an exceptional track record and a vision to impact the industry in a unique way. We look forward to working with them.” Peter Krijnsen, chief executive officer of UvA Holding B.V..


Samenwerking Photanol en AkzoNobel wint Bio Business Award 2015

Geplaatst op

De samenwerking tussen de UvA spin-off Photanol en het chemieconcern AkzoNobel heeft de WBM Bio Business Award 2015 gewonnen in de categorie Bio-based Chemical Collaborations. De winnaars van de awards werden gisteravond tijdens een feestelijke ceremonie in het Scheepvaart Museum bekend gemaakt.

Duurzame chemische bouwstenen Het bedrijf Photanol, geïnitieerd door FNWI-onderzoekers Klaas Hellingwerf en Joost Texeira de Mattos, heeft in het najaar van 2014 de krachten gebundeld met AkzoNobel . Vanuit deze samenwerking wordt gewerkt aan de productie van ‘groene’ chemische bouwstenen, die uiteindelijk materialen uit fossiele brandstoffen in het productieproces van AkzoNobel kunnen vervangen. Voor het vervaardigen van de alternatieve chemicaliën is de duurzame technologie van Photanol, gebaseerd op het proces van fotosynthese in planten, het uitgangspunt. Hellingwerf in reactie op de overwinning: ‘Deze award is voor Photanol een duidelijk bewijs dat het bedrijf op een succesvolle manier de overstap heeft gemaakt van het veld van de ‘renewable energy’ naar de duurzame productie van (bio)chemicaliën en chemische ‘commodities’, waarbij gewerkt wordt vanuit hetzelfde principe, namelijk productie met behulp van zonlicht en CO₂.’ Photanol heeft momenteel meer dan vijftien onderzoekers in dienst, allen werkzaam in het veld van de moleculaire biologie, biochemie en procestechniek. Het bedrijf heeft investeringen ontvangen van ICOS capital en de UvA Holding.

Orginele artikel


UvA-spinoff Photanol slaat handen ineen met AkzoNobel

Geplaatst op

Cleantech-bedrijf Photanol, een spin-off van de Universiteit van Amsterdam (UvA), gaat samenwerken met AkzoNobel om duurzame technologie te ontwikkelen voor de productie van chemicaliën. Doel is de productie van ‘groene’ chemische bouwstenen die uiteindelijk de grondstoffen op basis van fossiele brandstoffen zullen vervangen.

‘Erg mooi nieuws’, aldus Hans Amman, vicevoorzitter van het College van Bestuur van de UvA en portefeuillehouder kennisvalorisatie. ‘De samenwerking is een belangrijke impuls voor Amsterdam Science Park, waar Photanol is gevestigd, en voor Amsterdam als dé plek voor kennis en innovatie. De UvA stimuleert de oprichting van spin-offs om op die manier de resultaten uit onderzoek ook buiten de deuren van de universiteit beschikbaar te maken, en bij te dragen aan economische groei en werkgelegenheid in de regio Amsterdam. De samenwerking nu van Photanol met AkzoNobel en de recente overname van Euvision - een van de andere spin-offs voortgekomen uit onderzoek van de UvA - door Qualcomm, laten volgens mij zien dat we hier heel goed in slagen.’

Photanol BV werd in 2008 opgericht door UvA Holding BV en het Swammerdam Institute het Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS) van de UvA. Ook Icos Capital investeerde in de onderneming.

Biobrandstoftechnologie
De samenwerking draait om Photanols bestaande, eigen technologie waarbij licht wordt gebruikt om CO2 uit de lucht rechtstreeks om te zetten in vooraf bepaalde grondstoffen zoals azijnzuur en butanol. Het enige bijproduct is zuurstof. De twee bedrijven beginnen met het ontwikkelen van een aantal specifieke chemicaliën die momenteel door het AkzoNobel-bedrijfsonderdeel Specialty Chemicals worden gebruikt. Het is de bedoeling dat de samenwerking een opstap wordt voor de commerciële productie van organische chemicaliën van de vierde generatie. De chemicaliën van AkzoNobel worden ingezet in de schoonmaakmiddelen-, voedings-, papier- en kunststofindustrie, de chemische industrie en de bouw.

De biobrandstoftechnologie van Photanol is het resultaat van onderzoek van de groep Molecular Microbial Physiology van het SILS, onder leiding van microbiologen prof. dr. Klaas Hellingwerf en prof. dr. Joost Teixeira de Mattos.

Over UvA Holding
In de UvA Holding BV zijn de commerciële activiteiten van de UvA ondergebracht. Het gaat daarbij om activiteiten die niet tot de kerntaken van de universiteit behoren, maar daarmee wel rechtstreeks verband houden. Doel is kennis vanuit de universiteit maximaal te benutten door bedrijven op te richten en zich te laten ontwikkelen tot succesvolle ondernemingen in de regio Amsterdam. De holding bestaat momenteel uit vijfendertig dochterbedrijven.

Meer informatie:
https://www.akzonobel.com/nl/news_center/news/nieuws_persberichten/2014/akzonobel_en_photanol_ontwikkelen_chemische_verbindingen_van_de_toekomst.aspx Zie ook:
http://www.photanol.nl/

Contact


 

UvA Holding BV
AMC Ventures Holding BV
HvA Holding BV
Roetersstraat 35
1018 WB Amsterdam

020 - 421 0001

020 - 421 0006